Saturday, April 28, 2007

Niet zingen onder douche in droog Australie

Niet alleen bij ons, ook in Australie is het kurkdroog. Het land kampt met enorme watertekorten. Tijd dus voor draconische maatregelen.

De witte auto met zwartgele blokjes lijkt op een politiewagen, maar de aanduiding ‘waterbeperking’ op de kofferbak maakt het doel van de inzittenden duidelijk. De droogte in Australië is nog nooit zo erg geweest. De watercrisis beperkt zich niet langer tot het platteland. Ook in de steden zijn de gevolgen merkbaar. De patrouillewagen is een van de vijftig die 24 uur per dag de straten van Sydney doorkruist om waterverspilling op te sporen.

De Australische bevolking wordt steeds vaker gevraagd voorzichtig om te gaan met water. Een energiebedrijf verzoekt zijn klanten onder de douche niet te zingen, te dagdromen of andere ‘nutteloze activiteiten te ontplooien’ om zodoende energie en water te sparen. Burgers worden aangespoord een regenton in hun tuin te plaatsen en minder vlees te eten. Dit laatste omdat het houden van vee meer water kost dan akkerbouw. Voor het wassen van de auto mag niet langer een slang worden gebruikt; je zult het moeten doen met een emmertje. En het bewateren van de tuin met tuinslang of irrigatiesysteem mag slechts twee dagen per week. Voor het vullen van een zwembad is een vergunning nodig. Overtreding van deze regels levert een boete op van €135. „Soms reageert iemand vijandig, maar de meeste mensen zijn begripvol”, zegt Brendan Elliot van waterleverancier Sydney Water. „De schuldige geeft ook meestal direct toe.” Door alle campagnes en maatregelen is het waterverbruik in Sydney in drie jaar tijd met 13 procent afgenomen. In de buurstaat Victoria is de houding tegenover waterverspillers nog strenger. Het waterbeheer aldaar dreigt ‘veelplegers’ bijna volledig af te sluiten. Onlangs werd de watertoevoer van een huishouden dat al diverse malen gewaarschuwd was twee dagen lang teruggedraaid van 40 naar 2 liter per minuut; voldoende om te koken en als drinkwater, maar niet genoeg voor het nemen van een douche. „Een draconische maatregel, maar het toont aan hoe serieus we zijn”, aldus de directeur an South East Water.

Naast deze beperkende maatregelen onderneemt Australië ook productieve acties. In Perth is een ontziltingsfabriek gebouwd om zeewater om te zetten in drinkwater. In Queensland is er zo’n fabriek in aanbouw en in Sydney start men deze zomer met de bouw. Adelaide en Melbourne volgen binnenkort. In Brisbane wil men rioolwater omzetten in drinkwater. Als Australië er niet in slaagt adequate oplossingen te vinden, zal de typische strand- en barbecuecultuur verdwijnen. De directeur van de Grasgroeivereniging van New South Wales wil er in ieder geval voor zorgen dat de Australiërs hun weelderige tuinen kunnen behouden. Hij promoot een nieuw soort gras dat grotendeels kan gedijen op zout water. (CSM)

No comments: